At rejse med forskellige aldersgrupper

Babyer

Når man rejser med babyer er der en masse “for og imod”, men hvis man er godt forberedt, skal man nok få en rigtig dejlig ferie.
Først og fremmeste er det vigtigt at man føler sig tryg på sin rejse. Derfor kan det være en god idé at vælge et land som ligger relativt tæt Danmark, for at undgå en for lang flyvetur, og eventuelle sygdomme.
En udfordring ved at rejse med babyer kan være at det er svært at få en ordentlig nattesøvn, da spædbørn ofte vågner midt om natten og skal have mad mm. Det kan derfor være svært at få en ordentlig rytme når man er afsted på tur, hvilket godt kan være rimelig udmattende. Til gengæld har man også mulighed for at slappe af og komme lidt væk fra hverdagen. Her har man altså også mulighed for, at lære sit lille nye barn at kende i lune og smukke omgivelser, langt væk fra dagligdagen fyldt med sure pligter.   
Hvis i ikke ammer baby, så kan det være en godt idé at medbringe basale ting hjemmefra og køb resten der hvor i befinder jer.

Mor, Baby, Glad, Smiler, Sommer

Det gode er at en baby ikke stiller krav om at opleve nogle særlige seværdigheder og som regel sover en del af tiden. Derfor har i mulighed for at opleve de ting i har lyst til, hvilket er et stort plus. Derfor kan man faktisk godt tage på mange forskellige ferietyper, endda også storbyferie.
En anden udfordring kan også være, at I nok har behov for at medbringe en del bagage i form af barnevogn, klapvogn, bleer m.m.
Til gengæld er det ofte gratis at rejse med mindre børn. Børn under to år kan som regel flyve og bo på forældrenes værelse gratis.
 

Tumlinger

Med tumlinger kan der også være lidt udfordringer. En af udfordringerne kan være, at man er lidt afhængig af de faste rutiner og vaner fx. omkring middagslure, hvilket godt kan give lidt begrænsninger i forhold til, at tage ud og se nogle særlige seværdigheder. Dette afhænger dog meget, om det enkelte barn har nemt ved at falde i søvn når man er ude.
Til gengæld er det skønt at være væk fra både madlavning, tøjvask, oprydning m.m., som der er meget af, når man har små børn. Man har derfor virkelig meget tid til at være nærværende og til at lege med børnene. Man kan endda tage en eftermiddagslur, når barnet skal have sin, hvilket er et stort plus.
Prøv så vidt som muligt at holde den samme rytme som derhjemme, så børnene spiser til nogenlunde den samme tid som derhjemme. Og lad dem for guds skyld sove deres middagslure! Derudover er det vigtigt at have klapvogn, bamse/klud, sut, vand og snacks, når i tager på tur.
Vær opmærksom på at det ikke er alle steder i verden, at de tager lige meget hensyn til tilsætningsstoffer og parfume i “babyprodukter”, som her i Danmark. Så hvis ens barn har allergier eller bare har sensitiv hud, så skal man måske pakke lidt ting hjemmefra.
Et ekstra bonus er at børn under 2 år som regel gratis både på flyveren og på hotellet.

Barn, Toddler, Siddende, Sand, Strand

Børnehavebørn

Børn i børnehavealderen er til gengæld ofte lidt nemmere at rejse med. Der er dog stadig lidt udfordringer ift at de ikke altid kan gå så lange distancer og ofte skal tisse på upassende tidspunkter. Dog kan de gå længere end tumlinger, hvilket kan give lidt flere muligheder.
Det gode med børnehavebørn er dog at de ofte er ret så modige og nysgerrige, og derfor stiller de ikke så store krav og har en let tilgang til tingene. De forstår generelt også meget af, hvad der sker, så længe man holder et børnevenligt tempo.
Der er dog vigtigt at være pædagogisk og forventningsafstemme, så børnene ikke bliver skuffede. Et plus er at børnene ikke længere er afhængige af middagslure eller specielt mad. En fordel ved at rejse med børn i denne alder er, at I endnu ikke skal bede om fri fra skole, hvis I ønsker at rejse væk i en længere periode.

Kid, Sæbebobler, Barn, Sjov, Børn, Pige

Skolebørn

Der er rigtig mange fordele ved at rejse med lidt ældre børn. Der er dog stor forskel på om dit barn er 6 eller 13 år, men generelt er børn i denne alder modige, initiativrige, nysgerrige og tager del i oplevelserne.
Da børnene er lidt ældre kan de ofte gå relativt langt, og er som oftest mere tålmodige på flyrejsen og på andre former for transport. Derudover spiser de for det meste den mad der bliver serveret, og kan bære deres egen bagage hvilket er et kæmpe plus.
Ulempen ved at rejse med børn i skolealderen er, at det er lidt begrænset hvilke tider af året, som i vil kunne rejse i, da børnene har undervisningspligt. Derfor er ferierne ofte begrænset til sommerferie, efterårsferie, vinterferie og påskeferie m.m. Det medfører dog også, at de lidt længere rejser oftest må ligge i sommerferien, hvor priserne godt kan være ekstra dyre da det er højsæson.

Dreng, Pige, Bror, Søster, Familie, Børn

Det skal dog lige siges, at hvis man tager på længere rejser med sine børn i skoletiden, så skal man ikke være så nervøs. Selvom de går glip af timerne i skolen, er det stadig meget lærerigt for dem at være ude og opleve verden. De kommer nemlig hjem med oplevelser i bagagen, som de ikke nødvendigvis lærer andre steder. Denne kulturelle dannelse som børnene får af at rejse, bliver ofte også modtaget med positivt opbakning af lærerne, og derfor kan man som oftest godt få lov til at tage på længere rejser i skoletiden. Det kan dog være en fordel for dit barn, at tage ud at rejse i den periode hvor barnet er i indskoling, altså de mindste klassetrin hvor læringen stadig er lidt begrænset. Jo ældre børnene er jo mindre bliver fleksibiliteten rent skolemæssigt.
Hvis i rejser med børn over 12 år, skal i som oftest betale voksenpris på flybilletter.
Uanset hvilken alder jeres børn har, når I vælger at rejse ud i verden, så husk at forventningsafstemme, da det ikke altid er alt der går lige efter planen. Det er egentlig bare vigtigt at finde ro i, at nogle ting er lidt kaotiske en gang imellem, og at ambitionsniveauet bliver tilpasset aldersgruppen.
Generelt er det bare vigtigt at være tilstedeværende, være tålmodig og sænke tempoet når man rejser med børn. Og så for gud skyld huske at nyde det!